Ansöka om F-skatt i enskild firma

Här får du lära dig ansöka om F-skatt på rätt sätt till din enskilda firma, så att du får din ansökan godkänd hos Skatteverket på första försöket.

Börja med att se instruktionsvideon. I nedanstående artikel hittar du alla arbetsmoment beskrivna med text och bilder.

Ansöka om f skatt för enskild firma

Du har stakat ut din affärsidé och fått ordning på logotyp, hemsida och webbutik. Du har marknadsfört ditt varumärke digitalt, med video och med hjälp av visitkort, och kunderna har börjat höra av sig till dig för att köpa dina varor och tjänster.

Nu är det äntligen dags att ansöka om F-skatt hos Skatteverket. Vi kommer i denna artikel att fokusera på att starta en enskild firma, men vi rekommenderar utan tvekan att du besöker ditt lokala nyföretagarcentrum även om du ska starta ett aktiebolag.

Du kanske tror att det är massor av krånglig byråkrati inblandat när du ska ansöka om f-skatt, och du kanske har en rädsla för att du behöver mängder av kunskaper om företagande och skatter för att kunna ansöka om f skatt…

…Var lugn! Jag har goda nyheter!

Ansöka om f-skatt

Det finns visserligen en hel del saker som måste klaffa för att din ansökan ska bli godkänd, men det är inte meningen att DU ska behöva lista ut allt på egen hand! Vi har ett tips som kommer att göra det enklare än någonsin att ansöka om f-skatt!

Gå till ditt lokala nyföretagarcentrum! Det finns på de flesta orter, och finns det inte på just din ort så ta dig tid till att åka till det som ligger närmast. Det är välinvesterad tid som du kommer att få igen många gånger om.

Du kommer att få förklarat för dig exakt hur du ska fylla i ansökan om f-skattesedeln. Under ditt möte på ditt lokala nyföretagarcentrum kommer du att få hjälp med:

  • Vilka SNI-koder som du ska använda dig av, det vill säga vilka koder som motsvarar de verksamheter som du planerar att ägna dig åt,
  • Hur du ska tänka med moms (förutsatt att du inte arbetar med momsbefriad verksamhet)
  • Huruvida du bör ta månadsvis momsbetalning eller kvartalsvis momsbetalning,
  • Huruvida du bör ta förlängt räkenskapsår under ditt första år.
  • Övriga redovisningstekniska detaljer som du måste ta hänsyn när du fyller i din ansökan till Skatteverket.
  • Hur mycket du kommer att omsätta under ditt första verksamhetsår. Du får hjälp med att skriva in ”en bra gissning” för din omsättning.
Omsättning

Om du inte har någon som helst aning om hur mycket du kommer att tjäna, och du tänker att ”ja men jag skriver noll kronor och så får vi se hur mycket det blir i slutändan”, då kommer du i Skatteverkets ögon att inte att ha någon verksamhet, och din ansökan kommer att få avslag.

Trots att Jakob hade studerat till företagsekonom så fanns det ändå massor av detaljer som han inte kände till, som behövdes för att fylla i ansökan om f-skatt på korrekt sätt.

Alla dessa enormt viktiga tips fick han från Nyföretagarcentrum i Uppsala.

Bli godkänd för f skatt

När du och din kontaktperson på ditt lokala nyföretagarcentrum gått igenom allt det som du behöver veta om hur du fyller i din ansökan så surfar du in på www.verksamt.se och klicka på ”Ansök, ändra eller återkalla F-skatt”

Ansök, ändra eller återkalla F-skatt

Logga in för att fylla i din ansökan om F- / FA-skatt på ”Mina sidor”.

F-skatt

Därefter väljer du den inloggningen som lämpar sig bäst för dig.

Inloggning till verksamt.se

När du har loggat in på Skatteverket och fyller i din ansökan enligt de instruktionerna som du fick från ditt lokala nyföretagarcentrum så kommer du utan tvekan att få igenom din ansökan på första försöket. Så tveka inte att ta emot all den värdefulla hjälpen som du kan få, helt gratis!

Svårare än så är det inte att ansöka om f-skatt på ett sådant sätt som gör att du får din ansökan godkänd på första försöket!

Similar Posts