Digital marknadsföring
Här får du lära dig de allra bästa strategierna för digital marknadsföring; Sökmotoroptimerade blogginlägg, sökmotoroptimerade YouTube-videon, samt Google Ads.
Börja med att se instruktionsvideon. I nedanstående artikel sammanfattas videon i textformat.
Digital marknadsföring för nystartade företag
Hur gör man ett varumärke synligt på nätet? Hur gör du för att dina kunder ska hitta åt din hemsida, din webbutik och din YouTube-kanal? Hur skapar du synlighet för din affärsidé, ditt varumärke och din logotyp på nätet? Det ska du få svaret på i denna artikel!
Vi kommer att gå igenom tre olika strategier som du kan använda dig av för att jobba framgångsrikt med digital marknadsföring. Det som är gemensamt för alla dessa 3 strategier är att med hjälp av dem så driver vi trafik till just din webbplats, det vill säga din hemsida, webbutik och blogg bland alla miljontals andra webbplatser. Dessa tre strategier är följande:
- Sökmotoroptimerade blogginlägg
- Sökmotoroptimerade videon
- Google-annonsering, även kallad ”Google Ads”
Och det här är jätteviktigt; När du börjar med digital marknadsföring, börja med endast en strategi, få den på plats, och följ upp resultatet. På så sätt blir det i slutändan enklare att se vad som fungerar och vad som inte fungerar. Och då är grundregeln att de strategierna som visar sig fungera bra, det satsar man mer på de än de som presterar sämre i fortsättningen.
Vi på ÖrnMalm Webbyrå rekommenderar att du börjar med Google Ads. Det är snabbaste sättet att nå ut med din affärsidé på nätet. Därefter rekommenderar vi att du lär dig att filma enkla YouTube-videon, och slutligen skapar du blogginlägg där du kombinerar videomaterial med skriven text.
Sökmotoroptimerade blogginlägg
Strategi nr 1 för att driva trafik till din webbplats är att skapa sökmotoroptimerade blogginlägg. De är alltså skrivna artiklar som svarar upp mot söktermer som folk skriver in i Google, och de kommer upp i Googles sökresultat under annonserna.
Låt oss ta ett exempel:
Du är bra på att designa hemsidor och logotyper. Så du vill hjälpa blivande egenföretagare som behöver en säljande hemsida och en snygg logotyp till sin affärsidé. Då kan du skriva ett blogginlägg som du sökmotoroptimerar efter söktermen “Starta eget steg för steg”.
I det blogginlägget skriver du om alla dina erfarenheter om att starta eget för att hjälpa andra att lyckas med det som du har gjort.
Du erbjuder helt enkelt hjälp, och du gör det helt gratis. Men, sedan när du skriver i ditt blogginlägg att “när du startar eget så behöver du en logotyp till din affärsidé”, då förklarar du tydligt för läsaren att du erbjuder just det och lägger in en länk så att läsaren kan enkelt komma i kontakt med dig och beställa en logotyp från dig.
Och sedan fortsätter du att skriva i blogginlägget att “du behöver också en hemsida där dina potentiella kunder kan läsa i lugn och ro vad du har att erbjuda…”.
Därefter förklarar du steg för steg vilka alternativa sätt det finns för läsaren att skaffa sig en hemsida, och tar upp dig som webbdesigner som en av de alternativen.
Så summa sumarum; istället för att stå på stan och vifta med händerna och skrika “kom och köp hemsida och logotyp” åt folk som inte ens behöver det så ser vi med hjälp av sökmotoroptimerade blogginlägg till att hjälpa de som faktiskt behöver hemsida och logotyp.
Sökmotoroptimerade videon
Strategi nr 2 för att driva trafik till din webbplats är att skapa sökmotoroptimerade videon. Video är den överlägset bästa budbäraren av information, och detta är den strategin som Jakob Örnmalm använde när han började med digital marknadsföring för att få varumärket ÖrnMalm Webbyrå att synas på nätet.
Jakob skapade sökmotoroptimerat videomaterial som han la upp på YouTube, och vi kan konstatera att det funkar. De videon som lagts upp på YouTube och därefter bäddats in på hemsidan har drivit trafik till hemsidan i form av besökare som sedan konverterat till kunder.
Du kan skapa videon utan att själv behöva vara i huvudrollen, bra exempel på det är en frisör som lägger upp korta videoklipp på sina kunders nya frisyrer på Instagram, eller en nagelterapeut som lägger upp videon på hur hon målar kundens naglar.
Varför vi rekommenderar att synas med video, oavsett om det är på YouTube, Facebook, Linkedin eller Instagram, är att när dina potentiella kunder ser dig på sin skärm och du lär ut saker som har med din bransch att göra, då kommer tittarna att utveckla ett jättestort förtroende för dig.
Det är just det som gör video så kraftfullt; texter och stillbilder kommer inte i närheten av att skapa den effekten. Förtroende är i sin tur det som får människor att slutligen att öppna sin plånbok dig.
Google-annonsering, även kallad ”Google Ads”
Strategi nr 3 är att skapa Google-annonser. Det gör vi i Google Ads. Dessa annonser syns allra högst upp i sökresultatet, och längst ner på sidan. Så fort du har skapat annonserna så kan dom genast dyka högst upp i Googles sökresultat, till skillnad från de sökmotoroptimerade blogginläggen som vi nämnde om tidigare (strategi nr 1).
Google Ads, även kallat ”Google-annonsering”, är således ett väldigt effektivt sätt att snabbt driva trafik till din hemsida. Men, smakar det så kostar det!
Det som är jätteviktigt och poängtera här är att varje gång någon klickar på dina annonser så kommer det att kosta dig som annonsör en slant. Den här typen av annonsering kallas därför också för Pay-per-click, förkortat som PPC. Så den här typen av annonsering kostar pengar, du betalar för att driva trafik till din hemsida.
Såhär lyckas du med Google Ads i tre steg;
- Ta reda på om Google Ads är värt att praktisera inom ditt företag baserat på hur många som söker på de varor och tjänster som du har att erbjuda per månad.
- Du måste utbilda dig inom Google Ads, oavsett om du ska jobba med Google ads på egen hand eller outsourca det. Annars är det stor risk att du köper ”grisen i säcken”.
- Bestäm dig för något av följande; Outsourca Google Ads till en webbyrå, eller jobba med det på egen hand.